Bij die ene winstpartij, een ware demonstratie van Broeke met een zich nauwelijks verzettende Rachael Geertsen als ‘lijdend voorwerp’, blijft het overigens bij het debuut op het hoogste nationale badmintonniveau. Niet dat Flying Shuttle voor eigen publiek van de baan wordt geblazen door Smashing. Het team uit Wijchen is echter geroutineerder, wisselt tijdens de wedstrijden gemakkelijker van tactiek en beslist met dat surplus aan vermogen alle belangrijke derde sets in zijn voordeel.

Zo mag Simon van Opstal tegen Nick Fransman na de eerste set (21-17) hopen op een verrassing. Tot de jongste van de twee begrijpt dat zijn opponent kwetsbaar is in de zone direct achter het net. Fransman dwingt Van Opstal in de sets twee en drie herhaaldelijk in die ongemakkelijk voelende positie en de Roosendaalse fysiotherapeut heeft te vaak geen andere oplossing dan de shuttle ‘hoog’ en niet eens halverwege terug te brengen. Om vervolgens afgesmasht te worden. Met 16-21 en 13-21 is hij kansloos.

Monique Broeke (links), verantwoordelijk voor het historische, eerste winstpuntje van TFS'57 in de eredivisie, verloor in het vrouwendubbel met Sharon Bindels in drie sets. foto Tonny Presser/het fotoburo

Monique Broeke (links), verantwoordelijk voor het historische, eerste winstpuntje van TFS’57 in de eredivisie, verloor in het vrouwendubbel met Sharon Bindels in drie sets. foto Tonny Presser/het fotoburo

Ook het vrouwendubbel met Broeke en Sharon Bindels tegen Mariëlle van der Woerdt en Ilse Bakker lijkt na de eerste set (21-15) bepaald kansrijk. Uit de twee keer 13-21 die daarna op het bord verschijnen, blijkt dat het Bergse duo aan een sterk begin in tactisch opzicht geen vervolg weet te knopen. Sarah Lammers, kampend met een pijnlijke schouder, heeft in het vrouwen enkel weinig in te brengen tegen Van der Woerdt, maar in de mixed met Onno Quik begint het na een kansloze eerste set (12-21) in de tweede plots te draaien. Niet toereikend voor setwinst (18-21), maar het Bergse duo stapt niet van de vloer met de gedachte aan een figurantenrol.

Zo voelt de uitslag na het debuut in de eredivisie veel harder aan dan het scenario dat op een eerste avond met hoogstaand badminton wordt geschreven.

“We krijgen betere, maar ook mindere tegenstanders dan dit team uit Wijchen”, weet Van Opstal. “Wat we vanavond hebben laten zien, geeft hoop. Met veel trainen kunnen we mogelijk aansluiten op een niveau dat voldoende is.”

Sarah Lammers: “Tactisch zullen we sterker moeten worden. Ik hoor in de mixed bijvoorbeeld voor Onno (Quik) te spelen, maar dat klopte dus niet altijd in de praktijk. Aan die zaken moeten we werken.”

Coach Paul Poppenk ziet het aan en concludeert: “Dit is een mooi team, de top van een mooie vereniging. Eigen mensen met veel verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar. Heel zelfstandig. Wat ik ze als advies heb gegeven? Ga vooral heel veel genieten.”

Het oorspronkelijke artikel is afkomstig van: BN/DeStem.