Die, haast mathematische benadering van het spelletje, contrasteert wel heel opmerkelijk met de dadendrang van Onno Quik.

Als hij na het mannendubbel en het enkelspel ook het spannende gemengd dubbel aan BC Tilburg moet laten, wordt het hem allemaal wat teveel. Eén klap en racket en bespanning zijn rijp voor de schroot.

“Man, verschrikkelijk. Het was niets met me.” Het zijn van die dagen waarop elke shuttle van Quik aan de verkeerde kant van het lijntje valt en het net wat centimeters te hoog lijkt gespannen.

Gelukkig voor de Bergse club weten Sharon Bindels en Roel Janssen een handvol meters verderop het tweede gemengd dubbel, zij het moeizaam, te winnen. Waardoor 4-4 op het wedstrijdformulier verschijnt en Flying Shuttle ‘slechts’ vier punten inlevert in de jacht op een ticket voor een promotie/degradatieduel met als inzet een plaats in de eredivisie.

Op dat hoogste niveau zou Roel Jansen graag eens een seizoen willen acteren. “Al hebben we daar niets te zoeken en zullen we vooral flink wat afstraffingen krijgen”, vertelt hij. “Nou ja, behalve zij dan”, wijst hij in de richting van Monique Broeke.

Zij is de enige speelster binnen het team die talent, training en werk tot een drie-eenheid wist te smeden. Haar prestaties zijn constant goed en leverden haar diverse aanbiedingen op van eredivisieteams. Veel meer dan reiskosten zat er echter niet in en de ergotherapeute bleef om die reden de club, waar ze naast speelster, ook jeugdtrainster en bestuurslid is, trouw.

Broeke wint haar twee duels (enkel en vrouwendubbel), maar vindt zichzelf niet geschikt voor het gemengd. Dat laat ze dus aan anderen.

Als toeschouwer leest ze het spel, voorspelt ze met een treffende nauwkeurigheid de afloop van spelfases en bekritiseerst ze een te nadrukkelijke coaching van spelers en speelsters. “Dat irriteert mij vreselijk. Ik heb er geen behoefte aan en dat heb ik ook al eens gezegd.”

Die irritatie verliest het echter van de vreugde die ze beleeft aan een spelletje waarbij vrouwen met rackets de achterwerken van mannen beroeren en mannen hetzelfde doen bij vrouwen.

Broeke: “Maar zie dat niet verkeerd. Soms is het ook een tactische aanwijzing over hoe het volgende punt wordt gespeeld.”

Onno Quik (l.) en Roel Janssen in actie tijdens het mannendubbel. Het Bergse tweetal slaagde er niet in deze partij winnend af te sluiten. - foto Chris van Klinken/het fotoburo

Onno Quik (l.) en Roel Janssen in actie tijdens het mannendubbel. Het Bergse tweetal slaagde er niet in deze partij winnend af te sluiten. – foto Chris van Klinken/het fotoburo

Het oorspronkelijke artikel (met foto!) is afkomstig van: BN/DeStem.