Dat gaat Van Opstal, fysiotherapeut in het dagelijks leven, wat ver. Want uiteraard wil hij presteren. Een gezonde dosis realisme doet hem echter ook inzien dat de kansen op een hoge klassering niet erg groot zijn. Ook al traint hij wekelijks twee avonden en drie ochtenden. Zijn vaardigheid in het tafeltennis, één van de vier disciplines van het racketlon (tafeltennis, badminton, squash en tennis), is echter te beperkt. “Andere landen zijn verder. In Nederland verwierf het racketlon pas rond de eeuwwisseling bekendheid”, vertelt Van Opstal. “In 2002 kregen we hier pas een nationale bond. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en de Scandinavische landen, kent Nederland ook geen competitie, maar slechts enkele toernooien per jaar.”

Ondanks het ontbreken van een nationale competitie heeft Nederland zich snel opgewerkt naar de Europese subtop. “Met ex-proftennisser Bart Beks en Alwin Krist en bij de vrouwen Mariëlle van der Woerdt, beschikt Nederland enkele getalenteerde spelers. Zij hebben ons rond plaats vijf of zes in de wereld gebracht. Maar Finland, Zweden, Oostenrijk en Duitsland zijn allemaal sterker.” Die landen vaardigen ook spelers en speelsters af die op kosten van de nationale bonden in Löhne verblijven. “Dat ligt bij ons toch wat anders”, verwoordt Van Opstal de stand van zaken in Nederland. Anders gezegd, zij moeten vrijwel alles zelf betalen. “Ja, een kleine bond. Nauwelijks inkomsten. Het is niet anders. Het is ook geen reden om dan maar niet te gaan. Daarvoor is zo’n WK een te mooie ervaring.”

Nederland reist met een delegatie van acht personen af naar het WK. Bij de de mannen zijn dat Bart Beks, Bergenaar Onno Quik, Paul Twisterling, Alwin Krist en Simon van Opstal. Marielle van der Woerdt en Karin Geertsema zijn de twee vrouwen die het gezelschap completeren dat onder leiding staat van bondscoach Mark Veltkamp. De samenstelling van het team is afhankelijk van de tegenstander zegt Van Opstal. “Je weet waar de zwakke en sterke punten van de tegenstanders liggen. Daar stem je dus vervolgens de samenstelling van je team op af.”

Toch weet hij inmiddels dat hij tegen Italië speelt, samen met stadgenoot Onno Quick. Bij winst ontmoet Oranje de nummer 1 van de wereld: Oostenrijk. Dan zullen Quik en Van Opstal hun plaatsen waarschijnlijk af moeten staan aan Alwin Krist en Paul Twisterling. Beide spelers hebben een hogere ranking achter hun naam. In het individuele toernooi begint Van Opstal tegen de Duitser Philipp Feichtenbeiner en Onno Quik tegen de Zweed Miakael Matérn.

Onno Quik (links) en Simon van Opstal uit Bergen op Zoom willen met Nederland presteren tijdens het WK racketlon. - foto Chris van Klinken/het fotoburo.

Onno Quik (links) en Simon van Opstal uit Bergen op Zoom willen met Nederland presteren tijdens het WK racketlon. – foto Chris van Klinken/het fotoburo.

Het oorspronkelijke artikel is afkomstig van: BN/DeStem.