Eentje die vooral flink wil investeren in de onderkomen boel. Gageldonk oogt bepaald niet als het ideale ‘theater’ waarin een Bergs team op eredivisieniveau kan en wil debuteren.

Om die reden wijkt The Flying Shuttle ’57 zaterdagavond noodgedwongen uit naar sporthal Tuinwijk. “Daar kunnen we onze supporters en sponsors in elk geval op een fatsoenlijke manier ontvangen”, zegt Sarah Lammers. “Maar natuurlijk voelt het een beetje alsof je het thuisvoordeel verliest.”

Enkele dagen voor de kennismaking met een niveau dat vrijwel zeker veel verliezen en incasseren inhoudt, praat Lammers gemakkelijk over haar rol, sponsoring, verwachtingspatroon, maar ook over kunnen accepteren.

“Een loodzwaar seizoen met heel veel verliespartijen, dat wordt het. Daar hebben we ons op ingesteld. Veel nederlagen mogen de sfeer niet verzieken. Elke gewonnen wedstrijd is er één, één punt. En overleven we, noem dat dan maar een geweldige prestatie. Het gaat de komende maanden echter vooral om te ervaren. We moeten van elk duel genieten.”

Advocate Sarah Lammers weet dat ze met eredivisiedebutant The Flying Shuttle '57 een moeilijk seizoen tegemoet gaat.

Advocate Sarah Lammers weet dat ze met eredivisiedebutant The Flying Shuttle ’57 een moeilijk seizoen tegemoet gaat. Maar veel verliezen mag dus niet ten koste gaan van de sfeer. foto Alex van Zaanen

Sarah Lammers, 28 jaar, advocate en levenspartner van speler Simon van Opstal, is bij The Flying Shuttle ’57 niet de meest prominente speelster. Dat is de Roosendaalse Monique Broeke. Met de rol van ‘tweede’ speelster kan ze echter moeiteloos leven. “Monique doet er heel veel voor. Gedreven, wedstrijdhard en ze heeft ook meer talent. Zij kan een aantal punten voor ons binnenslaan. Feitelijk is Monique de enige die op eredivisieniveau speelt. Wij zullen boven onszelf uit moeten stijgen. Maar waarom zou dat niet kunnen?”

Spelen in de eredivisie blijkt overigens niet alleen een kwestie van voldoende sportieve kwaliteit. Twee teams moesten zich terugtrekken omdat ze niet konden voldoen aan hun financiële verplichtingen aan de badmintonbond. Zo kon Flying Shuttle, dat dit seizoen getraind wordt door Paul Poppenk, ook promoveren.

Lammers, afkomstig van het Thoolse Betho waar haar vader destijds trainer was: “In de eerste divisie betaal je vijfhonderd euro inschrijfgeld, in de eredivisie veertienhonderd. De hoogte van dat bedrag was vele jaren geen probleem, maar de economische crisis heeft de inkomsten uit sponsoring onder druk gezet. Bij ons is het komende seizoen afgedekt, maar weten we onszelf te redden, dan moeten we opnieuw goed ons best doen om de zaken financieel op de rails te krijgen.”

Het vertrek uit Gageldonk heeft daar dus mee te maken. Want een sponsor niet meer kunnen bieden dan een kale staan- of zitplaats, levert over het algemeen weinig rendement op. “Maar we moeten ook de tegenpartij op een fatsoenlijke manier kunnen ontvangen. Los daarvan, we hebben Gageldonk niet eens laten keuren omdat ook de belijning slecht is.”

In Tuinwijk ontmoet The Flying Shuttle ’57 zaterdag (19.00 uur) Smashing uit Wijchen. Dat eindigde vorig seizoen als zesde. “Het is mooi dat je niet meteen tegen een gedoodverfde kampioenskandidaat moet. Met een 0-8-nederlaag beginnen zou sneu zijn.”

Het oorspronkelijke artikel is afkomstig van: BN/DeStem.