“De badmintonbond heeft ons benaderd omdat BC Culemborg zich uit de eredivisie terugtrekt”, meldt woordvoerder Christ de Rooij van TFS’57. “We hebben aangegeven dat we zeker geïnteresseerd zijn, maar willen eerst alle financiële en organisatorische gevolgen in kaart brengen voordat we ja zeggen. Op 17 of 18 juni moeten we de bond uitsluitsel geven.”

Het eerste team draait al drie seizoenen mee in de top van de eerste divisie, maar kon net geen directe promotie afdwingen. In de afgelopen competitie eindigden Simon van Opstal, Onno Quik, Roel Janssen en Sarah Lammers uit Bergen op Zoom en hun Roosendaalse companen Monique Broeke en Sharon Bindels tweede.

Monique Broeke is van grote waarde voor het eerste team van The Flying Shuttle '57 uit Bergen op Zoom, dat door de badmintonbond is uitgenodigd om eredivisie te gaan spelen. Als de club toehapt, wordt de Roosendaalse geacht punten te pakken op het hoogste niveau. foto Chris van Klinken/het fotoburo

Monique Broeke is van grote waarde voor het eerste team van The Flying Shuttle ’57 uit Bergen op Zoom, dat door de badmintonbond is uitgenodigd om eredivisie te gaan spelen. Als de club toehapt, wordt de Roosendaalse geacht punten te pakken op het hoogste niveau. foto Chris van Klinken/het fotoburo

Dat de reservepromotiekandidaat niet blind toehapt, ligt aan de eisen die spelen in de eredivisie met zich meebrengt. “Het inschrijfgeld gaat van 400 naar ruim 1400 euro, we moeten meer scheidsrechters inschakelen en de zaal geruimere tijd voor aanvang van een wedstrijd huren. De totale meerkosten schatten we op circa 4000 euro. Dat zijn redelijke forse bedragen voor ons”, stelt De Rooij.

The Flying Shuttle gaat nu snel op jacht naar nieuwe sponsors en hoopt bestaande geldschieters te verleiden tot een extra bijdrage. “Al valt dat in deze tijd niet mee”, weet De Rooij. “Allicht vinden we eerder meerdere kleine sponsors dan één grote klapper.” Hoewel het bestuur het aanbod van Badminton Nederland als een buitenkans beschouwt, blijft iedereen met beide voeten op de grond. “De financiële druk op de vereniging mag niet te groot worden. We zijn heel blij met ons eerste team, maar we hebben ook nog 270 andere leden.” Voorzitter Wilfried Willemen is ondanks alle realisme wel enthousiast. “Sportief gezien is het een kans om Bergen op Zoom op de badmintonkaart te zetten.”

Mocht de club de stap naar de eredivisie wagen, dan wacht er nog een hels karwei om het hoofd boven water te houden. “Er zitten in de top te veel broodspelers om bovenin mee te doen, maar handhaving behoort zeker tot de mogelijkheden”, schat De Rooij in. “Daar zullen we inderdaad hard voor moeten werken”, weet kopman Simon van Opstal.

De ogen richten zich met name op Monique Broeke, de Roosendaalse die ook afgelopen seizoen veel punten pakte en Brabants kampioene werd. Hoewel ook andere clubs haar reeds als eredivisiewaardig zagen, bleef Broeke haar Bergse club trouw. Zij gaat de uitdaging dan ook graag aan. “Het is voor ons team een uitzonderlijke kans om tenminste één seizoen mee te draaien met de top.”

Bergenaar Onno Quik vindt het een realistische gedachte dat The Flying Shuttle ’57 zich staande zou kunnen houden. “De top-vier is een niveau apart, maar onderin wordt het een spannend gevecht waarbij we absoluut goede kansen hebben. We zijn zeker niet bij voorbaat kansloos.” Quik begrijpt dat het bestuur een verantwoord besluit wil nemen, maar hoopt dat het avontuur doorgaat. “Kijkend naar onze prestaties de afgelopen drie jaar vind ik dat we het eredivisieschap verdienen. We staan echt te popelen om te gaan knallen.”

Het oorspronkelijke artikel is afkomstig van: BN/DeStem.