Tel daarbij op dat team 1 speler Onno Quik terloops ook nog eens herendubbelkampioen geworden is op het NK Racketlon 2009 en je kunt terecht stellen dat onze spelers al beeldbepalend zijn in deze jonge sport. Quik eiste in Alphen aan de Rijn samen met Simone Visser het brons op en Simon van Opstal en Martijn deden hetzelfde in de herendubbel. Team 3 speler Jasper Vijverberg veroverde in de B-categorie samen met Joost van Loon de herendubbeltitel.

Lees hieronder het artikel over het kersttoernooi zoals het zal verschijnen in de woensdageditie van de Etten-Leurse Bode.

Racketlontoernooi eye-opener voor tennissers

door Christ de Rooij · ETTEN-LEURSE BODE – Zondag 27 december, derde kerstdag, vond in Etten-Leur een racketlon kerstoernooi plaats. De organisatie van dit evenement was in handen van Onno Quik van badmintonclub The Flying Shuttle ’57 uit Bergen op Zoom en Martijn Franken van tennisvereniging Vierhoeven uit Roosendaal.

Wat is racketlon?

Het is een individuele meerkamp van vier verschillende racketsporten: tafeltennis, badminton, squash en tennis (gespeeld in deze volgorde). De racketlonner speelt met elk racket tot de 21 punten: dit is een vergelijkbaar rallypointsysteem zoals bij bijvoorbeeld badminton. Racketlon is momenteel de snelstgroeiende racketsport in de wereld. Met een zeer grote sportieve deelname in Oostenrijk, Engeland, België en diverse Scandinavische landen begint de sport ook in Nederland razend populair te worden.

Grote groep tennissers maakt kennis met racketlon

Het grote aantal deelnemende tennissers ondervond in racketsportcentrum TopShot Etten-Leur de uitdaging van de andere racketsporten: een ware eye-opener. Tafeltennis gaat nog, badminton levert al frustratie op en squash is vooral een conditionele drempel. Bij het laatste onderdeel, hun favoriete tennissport, proberen ze vervolgens nog de beslissende punten te scoren.

Er waren bij deze editie van het kersttoernooi veel dames toegestroomd, een welkome aanvulling van deze nog ondervertegenwoordigde groep. Er werd deelgenomen in de B- en C/D-categorieën en in de hoogste categorie speelden de dames in poules ter kennismaking met de sport. In de C/D-categorie werd er gespeeld met een afvalsysteem en de finale was een confrontatie tussen de 19-jarige Roosendaalse Malou Willemen en Man-Yee Chung. De langbenige Willemen, studente geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, was alleen in de badmintonwedstrijd duidelijk de mindere (10-21, 21-4, 17-21, 8-21).

De 45+ categorie bij de heren was eveneens zeer goed gevuld, maarliefst 12 deelnemers hadden zich in deze leeftijdsklasse ingeschreven. In de finale redde Ferry Lammers het niet tegen Edwin Liefbroer. Laatstgenoemde verloor de tafeltenniswedstrijd weliswaar met 18-21, maar wandelde tijdens het badminton en squash met respectievelijk 21-12 en 21-3 over zijn tegenstander heen. Het onderlinge puntverschil was daarmee genoeg om Liefbroer tot winnaar uit te kunnen roepen.

In de C-categorie had zich een bijzonder grote groep racketsporters aangemeld, het ging hierbij om een deelnemersveld van 34 spelers. In de hoogste categorie (Heren A/B) mocht Martijn Franken het in de finale opnemen tegen Stefan Immerzeel, de nummer 13 van Nederland. Franken won zijn wedstrijdserie tegen Immerzeel en had bij het laatste onderdeel, tennis, nog maar vijf punten nodig om de wedstrijd op zijn naam te schrijven (14-21, 21-7, 21-11 en 5-6). Met deze overwinning stijgt de racketjongleur, tevens succesvol competitiespeler bij badmintonclub The Flying Shuttle ’57, volgens verwachting een plaats op de nationale ranglijst en bekleedt hij de zevende plek.

Geslaagde zondag

Het was een sportief, leuk en gezellig toernooi met 72 deelnemers, waarvan veel spelers voor het eerst kennismaakten met deze meerkampsport. Er werd vanaf negen uur in de ochtend tot acht uur in de avond fanatiek gesport en de positieve reacties beloven veel goeds voor de racketlonsport. In dit nieuwe jaar staan er weer verschillende racketlontoernooien op de agenda. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken en natuurlijk ook om zelf te proeven aan de snelstgroeiende racketsport van Nederland. Op www.racketlonboz.nl vind je meer informatie!

Het oorspronkelijke artikel is afkomstig van: Etten-Leurse Bode.