Eindelijk was-ie er dan: de bus uit Darlington. Zesentwintig Engelsen, met allemaal exact hetzelfde trainingspak aan, traden nieuwsgierig sporthal Gageldonk binnen. Na een openingspraatje, inclusief volksliederen, volgde een warming-up die vooral ter kennismaking bedoeld was: koppels bestaande uit Nederlanders en Engelsen moesten hierbij samenwerken.

In de eerste partijen speelden Nederlandse – veelal in het oranje geklede – dubbelkoppels tegen Engelse tegenstanders. Aansluitend vonden er enkelpartijen plaats. Het niveau kwam gemiddeld goed overeen, maar opvallend was dat aan de ene kant van de zaal vooral de Engelsen als eerste de 21 punten bereikten en dat aan de andere kant van de zaal vooral de Nederlanders de partijen wonnen. Het laatste uur werden de nationaliteiten door elkaar gemixt en werden er opnieuw dubbels gespeeld.

De interland kreeg, letterlijk, meer kleur doordat veel Nederlanders in het oranje waren gekomen. Daarnaast maakten ook de aankleding van de zaal en de Nederlandstalige muziek op de achtergrond het toernooi tot een oer-Hollands evenement. Uiteraard konden de dropjes, kaas, peperkoek, stroopwafels en frikandellen daarbij niet ontbreken!

Rond drie uur ’s middags was het tijd om één land als winnaar aan te wijzen en aan dat land de nieuw ingestelde wisselbeker te overhandigen. Na lang rekenen bleek dat Nederland de meeste partijen had gewonnen. De Engelsen kregen een glazen krab als aandenken en alle deelnemers kregen een jubileum pen van de vereniging.

Vermoeid, maar verrijkt met nieuwe ervaringen, liepen de Engelsen weer terug naar de bus en hun chauffeur nam aan de rechterkant plaats achter het stuur. Hopelijk komen ze volgend jaar weer. Het was een geweldige dag!